Aanpak fijnstof problematiek houtkachels vereist meer ingrijpend beleid

Aanpak fijnstof problematiek houtkachels vereist meer ingrijpend beleid

Vrijdag, 14 oktober 2016 -  In lijn met de reactie van Agoria-CIV, de overkoepelende organisatie van fabrikanten van houtverbrandingstoestellen, reageert Stûv, toonaangevend Belgisch producent van houtkachels en houthaarden, op de recente berichtgeving van de Vlaamse Milieu Maatschappij in verband met de uitstoot van fijnstof door houtverbranding. Het bedrijf benadrukt dat de boosdoeners in het fijnstof- en geur- en rookhinder debat de oude verwarmingstoestellen op hout zijn. Sinds het Koninklijk Besluit van 2010 zijn houtkachelproducenten verplicht om de uitstoot van fijnstof tot een minimum te beperken. De nieuwste houtverbrandingstoestellen verminderen de uitstoot van fijne deeltjes met meer dan 90%.  Daarom pleit Stûv voor aanvullende beleidsmaatregelen om de oude vervuilende houtkachels en houthaarden te vervangen door nieuwe die beantwoorden aan de strengste eisen op gebied van fijnstof uitstoot. 

Algemeen directeur en Afgevaardigd Bestuurder van Stûv, Jean-François Sidler zegt het als volgt: “Om het aandeel van oude houtkachels en haarden van slechte kwaliteit in de fijnstof problematiek snel en efficiënt uit de wereld te helpen en om te investeren in duurzame verwarming via hernieuwbare grondstoffen zoals hout moet het beleid zijn verantwoordelijkheid nemen. Dit niet door consumentonvriendelijke en wellicht niet- of moeilijk controleerbare politiereglementen en dure snuffelwagens, maar door het vervangen en inruilen van oude toestellen te stimuleren via premies en sensibiliseringscampagnes. Wat in het verleden al kon voor de vervanging van gas- of mazoutketels of het installeren van roetfilters in dieselauto’s moet vandaag ook kunnen voor houtkachels. Zeker in het licht van een duurzaam beleid op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het drastisch verminderen van fijnstof uitstoot.”

Stûv roept de Vlaamse Milieu Maatschappij op tot overleg met de sector om meer genuanceerd te communiceren over de fijnstof kwestie gekoppeld aan houtverbranding. Het bedrijf is bovendien een belangrijke speler en werkgever in de Belgische maakindustrie en investeert continu in innovatie.

Danzkij deze inspanningen is Stûv erin geslaagd om de fijnstof uitstoot van zijn toestellen aanzienlijk te verlagen en het het rendement ervan te verbeteren. In 2015 werden de inspanningen van Stûv om fijnstof tot een minimum te beperken erkend met de prestigieuze Vesta Award voor de Stûv 30-compact met warmte opslag. Ook de andere modellen van Stûv houtkachels en – haarden vallen binnen de standaard van het Scandinavische milieulabel Nordic Swan.

 

 

 

Over Stûv

Stûv NV is een Belgisch bedrijf dat individuele verwarmingsoplossingen met hout, gas en pellets ontwerpt, produceert en verkoopt. De missie van Stûv is om dit te doen in een ode aan het vuur, waarbij het functionele verwarmen in volstrekte harmonie is met de emotionele schoonheid, het genieten en de gezelligheid van het vlammende vuur. Om dat te verwezenlijken, werkt Stûv volgens een strak omlijnde benadering die gebaseerd is op creativiteit, design, productkwaliteit en het voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de consument. Het bedrijf vindt het ook belangrijk om duurzaam te ondernemen met grote aandacht voor de menselijke waarden. Stûv stelt rechtstreeks 120 mensen tewerk en nog eens zoveel bij zijn onderaannemers. Het bedrijf realiseert een jaarlijkse omzet van zo'n 24 miljoen euro en produceert jaarlijks ongeveer 15.000 houthaarden, waarvan 75% bestemd zijn voor de export. Om zijn lokale verankering te versterken, nam Stûv in 2017 het Belgische bedrijf Ulis Design over, een sterk geavanceerde producent van metalen panelen. Onlangs breidde Stûv zijn activiteiten verder uit met een productie-eenheid in Bromont (Canada).

Stûv
rue Jules Borbouse, 4
B-5170 Bois-de-Villers (Belgique)