Houtverwarming zonder vervuiling: niet langer een utopie

Houtverwarming zonder vervuiling: niet langer een utopie

Stûv bewijst het met zijn nieuwe pelletkachel!

Houtverwarming ligt geregeld onder vuur omdat het bijdraagt aan de uitstoot van fijnstof. Het Belgische bedrijf Stûv, uit Namen, is al jarenlang gespecialiseerd in oplossingen voor individuele verwarming op hout, pellets en gas, en heeft er een prioriteit van gemaakt producten te ontwikkelen met een ijzersterke ecologische reputatie.

Om die doelstelling te realiseren, stelde Stûv een multidisciplinair team samen van wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers. Parallel daarmee sloot het bedrijf ook een aantal partnerships met onderzoekscentra en universiteiten. De resultaten spreken voor zich. Tests door verschillende gecertificeerde laboratoria en onafhankelijke instanties op serietoestellen bevestigen de uitzonderlijke prestaties van de Stûv P-10 pelletkachel. "Het toestel stoot 200 keer minder CO uit dan de vereiste norm en er kon geen fijn stof worden opgemerkt. Het rendement ligt hoger dan 90% en dit zowel op een lage (2,5 kw) als hoge functioneringsstand (8 kw) ", zegt Gérard Pitance, medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van Stûv.

Stûv is niet van plan om na deze eerste overwinning op zijn lauweren te rusten en stelt veel hoop in nieuwe toepassingen die het resultaat zijn van fundamenteel onderzoek: "Op die manier kunnen we op twee niveaus werken: enerzijds op het niveau van de verbrandingskamer en anderzijds werken we aan bijkomende technologieën die alle stoffen die worden uitgestoten tijdens de verbranding buiten de verbrandingskamer kunnen verwerken. Hierdoor kunnen we groeien richting een nul-emissie.", verklaart Thomas Duquesne, Science & Technology Manager van Stûv.

Een volledige woning verwarmen met biomassa... Realistisch?

Omdat hout in overvloed aanwezig is, hernieuwbaar, voordelig en lokaal verkrijgbaar beschouwt Stûv houtverwarming als dé oplossing voor de toekomst. In combinatie met andere vormen van hernieuwbare energie zal hout geleidelijk de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen vervangen voor de verwarming en sanitaire voorzieningen van particuliere woningen. Het rendement van de meest performante individuele verwarmingstoestellen op hout varieert vandaag van 75 tot 90%.

Bekijk en beluister hier de volledige Franstalige interviews met Gérard Pitance en Thomas Duquesne (bestand vrij van rechten). De Nederlandstalige interviews vindt u in de bijlagen hieronder. 

Wilt u meer informatie over de Stûv P-10? Klik hier.

Contacteer ons
Karin Struys Press Contact, UPR Corporate
Karin Struys Press Contact, UPR Corporate
Over Stûv

Stûv NV is een Belgisch bedrijf dat individuele verwarmingsoplossingen met hout, gas en pellets ontwerpt, produceert en verkoopt. De missie van Stûv is om dit te doen in een ode aan het vuur, waarbij het functionele verwarmen in volstrekte harmonie is met de emotionele schoonheid, het genieten en de gezelligheid van het vlammende vuur. Om dat te verwezenlijken, werkt Stûv volgens een strak omlijnde benadering die gebaseerd is op creativiteit, design, productkwaliteit en het voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de consument. Het bedrijf vindt het ook belangrijk om duurzaam te ondernemen met grote aandacht voor de menselijke waarden. Stûv stelt rechtstreeks 120 mensen tewerk en nog eens zoveel bij zijn onderaannemers. Het bedrijf realiseert een jaarlijkse omzet van zo'n 24 miljoen euro en produceert jaarlijks ongeveer 15.000 houthaarden, waarvan 75% bestemd zijn voor de export. Om zijn lokale verankering te versterken, nam Stûv in 2017 het Belgische bedrijf Ulis Design over, een sterk geavanceerde producent van metalen panelen. Onlangs breidde Stûv zijn activiteiten verder uit met een productie-eenheid in Bromont (Canada).

Stûv
rue Jules Borbouse, 4
B-5170 Bois-de-Villers (Belgique)